ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΡΕΜΠΕΗ – KYRIAKI DEREBEI

ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΡΕΜΠΕΗ

ΗΛΙΚΙΑ : 19
ΒΑΡΟΣ : 52  kg
ΥΨΟΣ  : 1.66 cm

Γνώρισα αυτό το μελιστάλακτο πλάσμα και τους δικούς του ένα καυτό Σάββατο του Ιουνίου! Ήρθε ,για συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό και η ψυχή της, όπως και η φωνή της μοσχοβολάει Σμύρνη, Πόντο, Θράκη και Κωνσταντινούπολη!
Μαγεύτηκα από την απαλότητα της Ανατολής στο βλέμμα και την καθαρότητα της φωνής. Απλή, χαριτωμένη και χωρίς φτιασίδωμα. Ένα ατόφιο φως που ρέει και σε λούζει με τη ζεστασιά και την αγκαλιά του! Αυτό είναι η Κυριακούλα !
Από την κοιλιά ακόμη άκουγε παραδοσιακή μουσική, μιας και ο παππούς ήταν γνωστός Δάσκαλος της Βυζαντινής μουσικής και Ιεροψάλτης στο Ναό της Αγίας Σοφίας εδώ στη Θεσσαλονίκη μας! Η μουσική λοιπόν είναι στα κύτταρά της!
5.5 ετών ξεκινάει τη μουσική της διαδρομή, ανακαλύπτοντας πολλούς κόσμους, όπως αυτού του πιάνου, αργότερα του μπουζουκιού και συνεχόμενα διευρύνει τους μουσικούς της ορίζοντες στο Ούτι, κάνει μαθήματα φωνητικής και διεισδύει
στα βαθιά νερά του κλασσικού, αλλά και του παραδοσιακού τραγουδιού! Δάσκαλοι της; Μόνο οι πολύ ιδιαίτεροι, όπως ο Ορχάν Οσμάν, Χ. Λυριτζής, Χάρης Αϊδονίδης ο οποιος υπήρξε και μέντορας της και έπαιξε καταλυτικό ρόλο, ως προς την καθοδήγησή της!
Χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «παιδί θαύμα» -και όχι άδικα-, αφού έχει συμπορευθεί μουσικά με ιερά τέρατα της Ελληνικής δισκογραφίας όπως M.Μητσιάς, Ε. Βιτάλη, Γλυκερία, Π.Γαϊτάνος  Β.Λέκκας, Κ.Μακεδόνας, Γ.Βαλτινός, Γ. Νινιός, , Α.Θεοφίλου και με τους τούρκους καλλιτέχνες Ορχάν Οσμάν και Ντιλέκ Κοτς., και τώρα μας ταξιδεύει ως το «Κάιρο» της Αιγύπτου σε μία σύνθεση του μοναδικού Στέφανου Κορκολή σε στίχους Άντας Δούκα!
Στο παρακάτω λινκ μπορείτε να δείτε όλο το “Curriculum Vitae” της Κυριακής: http://kiriaki-derempei.blogspot.gr/p/blog-page.html
13.5 ετών την ανακαλύπτει ο σπουδαίος καλλιτέχνης Μ.Μητσιάς και την ανεβάζει στη σκηνή !Μία φράση του τη συγκλονίζει και της αλλάζει όλο της το είναι !Κάπου εδώ ξεκινάει η συνέντευξη!

Τι ακριβώς σου είπε ο κος Μητσιάς και σήμερα έχουμε τη τύχη να σε παρακολουθούμε στα πρώτα σου καλλιτεχνικά βήματα;

Κ.Δ:- Καλησπέρα και από μένα και σας ευχαριστώ πάρα πολύ ,γι αυτή τη δυνατότητα που μου δίνετε, ώστε να εκφράσω πράγματα από τη ψυχή μου..Γύρισε και είπε στον κόσμο που είχε έρθει στη συναυλία εκείνη τη μέρα το εξής:

Μητσιάς:- «Η κυριακούλα τραγούδησε σήμερα με πολύ τρακ, αλλά είναι μία τραγουδίστρια που θα τη θυμάται το Πανελλήνιο, για πολλά χρόνια»! Όπως και η Ελένη Βιτάλη σου έδωσε το μικρόφωνό της στη σκηνή και σε παρότρυνε με μία φράση: «Συνέχισε Κυριακούλα, συνέχισε! Μπράβο στα παιδιά που πηγαίνουν σε ωδείο»!

L.K :- Ισχύει; Ήρθες ,για να μείνεις λοιπόν! Εκείνη τη στιγμή τι ένιωσες; Τι σκίρτησε μέσα σου;

Κ.Δ:- Εκείνη τη στιγμή αποφάσισε η ψυχή μου , το μυαλό μου , όλη μου η ύπαρξη ότι αυτός είναι ο δρόμος μου! Αυτό γεννήθηκα να υπηρετώ και θα το υπερασπιστώ ,όσο πιο επάξια γίνεται!

L.K:- Χμμ. Δε μου λες Κυριακή εάν ήσουν ένα χρώμα, ποιό θα ήσουν και γιατί;

Κ.Δ:- Αγαπώ το γαλάζιο του ουρανού και το λευκό ,γιατί μου βγάζουν την καθαρότητα και την ελευθερία της ψυχής!

L.K:- Τα πάντα είναι μουσική;

Κ.Δ:- Ναι! Είναι αυτό που μου δίνει χαρά! Με αναζωογονεί .Είναι η καθημερινότητά μου και αυτό που με παρηγορεί!

L.K:- Στέφανος Κορκολής, Άντα Δούκα, Μίλτος Καρατζάς! Πώς προκύπτει όλο αυτό που μας οδηγεί στο σήμερα και στην πρώτη σου επαφή με την Ελληνική Δισκογραφία;

Κ.Δ :- Οφείλω πολλά στον κ.  Μίλτο Καρατζά , ο οποιος με πίστεψε και επένδυσε επάνω μου και στο ταλέντο μου !Στη συνέχεια με έφερε σε επαφή με τον κ. Στέφανο Κορκολή και το ένα έφερε το άλλο, ώστε να γεννηθεί το «Κάιρο» σε εξαιρετικούς στίχους της κας Άντας Δούκα και να πάμε στην επόμενη μουσική μέρα!

L.K: – : Όνειρα …έχουμε;

Κ.Δ :- Ναι πολλά!!! 1ον να έχω την υγεία μου και να μου δίνει ο θεός δύναμη , υπομονή αλλά και επιμονή να μελετάω ,να εξελίσσομαι .Θέλω να είναι η πορεία μου η μουσική !Προσήλωση στο στόχο , ώστε να γίνω μία άξια μουσική προσωπικότητα !Θέλω να σπουδάσω, να εξελιχθώ μουσικά και να γίνω η καλύτερη εκδοχή των δυνατοτήτων μου!

L.K: – Οικογένεια;

Κ.Δ :- Φυσικά και θέλω! Αυτό ήταν το 2ο στη σειρά! Ονειρεύομαι κάποια στιγμή στο μέλλον μία αγαπημένη οικογένεια όπως η δική μου !Με αξίες ,καλοσύνη, σεβασμό, αγάπη ,αλλά και όμορφη διεκδίκηση με γνώμονα πάντα το καλό!

L.K : – Παντού ακούς , ζεις , βιώνεις την κατάσταση που λέγεται κρίση. Τι έχεις να πεις στα νέα παιδιά, ως νέος άνθρωπος;

Κ.Δ :- Θέλω να τους πω ότι ΕΔΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ..ΝΑ ΜΗ ΦΥΓΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ!!!

Άρα τους λέω..Κυνηγήστε τα όνειρά σας .Φροντίστε πρώτα να έχετε βιοπορισμό ,αλλά παράλληλα να μη παρατάτε το όνειρό σας!. Ειδικά στη τέχνη το χρήμα δεν είναι το παν .Αν χάσουμε τα όνειρα μας ,θα χάσουμε τις κρυφές μας επιθυμίες. Μη συμβιβάζεστε με λίγα λόγια! Όπου δεν υπάρχει δρόμος, οφείλουμε να τον δημιουργήσουμε!

L.K:- Σύμμαχοι σου σε αυτή την πορεία;

Κ.Δ :- Η οικογένεια μου. Υποστηρίζει κάθε μου βήμα και είναι πάντα δίπλα μου ,για να μου ανοίξει το δρόμο και να ισχυροποιήσει την επιλογή μου, που είναι η μουσική!

L.K. : Άρα εννοούμε και τον DIMA μέσα;

(Ο DIMAείναι η τετράποδη συντροφιά της Κυριακής και πάνε πακέτο)!

Κ.Δ :- Ναι!!! Είναι η παρεούλα μου και τον έβγαλα DIMA από το γνωστό Ρώσο  τραγουδιστή της POP”!Είναι η πιο ανιδιοτελής αγάπη και σχέση που μπορούμε να αναπτύξουμε με τα ζώα. Είναι απλώς ευχαριστημένα με τόσο λίγα!

L.K. : Σε όλους τους κακεντρεχείς που δε σχολιάζουν θετικά, τι έχεις να τους απαντήσεις;

Κ.Δ. :- Είναι κουραστικό να μετακινείς συνέχεια τη ψυχή σου, για να φροντίσεις να δείξεις ποιος είσαι, Κάποτε το θεωρούσα αφόρητη πίεση .Ήμουν πιο μικρή !Τώρα όσο μεγαλώνω και ωριμάζω, συνειδητοποιώ ποιες φωνές θέλω να ακούω! Αυτές έχουν να κάνουν μόνο με τη μουσική, που για μένα εκεί είναι η μελωδία της ψυχής μου! Οι παραφωνίες δε με αφορούν. Ο καθένας αποδεικνύει τι είναι και που θέλει να πάει στο χειροκρότημα της πορείας ,όπως λέει και το γνωστό άσμα! Εκεί βλέπεις κατά πόσο αντέχει το σκοινί. Το δικό μου χειροκρότημα είναι όλη αυτή η άδολη αγάπη και η ενέργεια που δέχομαι από απλούς ανθρώπους ,οι οποιοι με τις λέξεις τους ,με το χαμόγελό τους ,μου λένε αυτό!

«Συνέχισε Κυριακούλα …Συνέχισε»!

L.K.:- Περιέγραψε μου μία ευτυχισμένη σου στιγμή! Έλα βάλε με λίγο στην τρυφερή πλευρά του εαυτού σου..Σήμερα παίρνουμε συνέντευξη από την Κυριακούλα , όχι από την κα Δερέμπεη!

Κ.Δ :- Χμμ ,η πιο γλυκιά στιγμή που θυμάμαι ε; Χμμ, όταν μου τηλεφώνησαν πως γεννήθηκε η αδερφή μου..Το περίμενα πως και πως !Η Μεταξία μας!

L.K.:- Σχέδια, για το μέλλον;

K.Δ:- Πολλά!!! Εάν θέλει ο θεός θα πάμε Ρόδο και Θεσσαλονίκη με μία καταπλήκτική ομάδα ανθρώπων παθιασμένων με  τη μουσική!

L.K. :- Τι σε προκαλεί ;Τι σε ξεσηκώνει;

K.Δ:- Πολλά!!!Στη ζωή μου λειτουργώ ως μαθήτρια .Μου αρέσει το «ευ μάχεσθαι» και είμαι περήφανη, γιατί ο,τι έχω κατακτήσει είναι αποτέλεσμα σκληρής εργασίας, απίστευτων ωρών μελέτης και το δηλώνω ευθαρσώς ,αλλά με ειλικρίνεια.

Δε μου χαρίστηκε τίποτα ποτέ!

L.K. :- Γιατί επέλεξες την Παραδοσιακή Μουσική ως χώρο και πεδίο δράσεώς σου;

K.Δ. :- Η Παραδοσιακή Μουσική και φυσικά η Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική είναι το σπίτι μου! Από πολύ μικρή ηλικία έτσι το βίωσα και εξακολουθώ. Στο άκουσμα αυτών των ήχων ηρεμώ και ταξιδεύω! Γαληνεύει το μυαλό μου και μπαίνω ακόμη πιο βαθιά στα σπλάχνα του διττού αυτού κόσμου. Ανακαλύπτω τον εαυτό μου -ξανά και ξανά- μέσα από τη μουσική και υπάρχει διάδραση αμφίδρομης φοράς! Είναι κάτι πολύ πιο μεγάλο από μένα που προσπαθώ να το μάθω , να το καταλάβω όσο γίνεται καλύτερα και να βάλω κι εγώ το δικό μου ψυχικό αποτύπωμα , και φυσικά τις γνώσεις μου ,για να βγάλω ότι καλύτερο έχω να προσφέρω στη μητέρα των Τεχνών, που για μένα είναι η μουσική, αφού υπάρχει στον πλανήτη μας πριν τον άνθρωπο!

L.K. :- Και θα ήθελα με το δικό σου τρόπο γραφής 5 λέξεις ,για τη νέα γενιά , ως παρακαταθήκη κινήτρων στο όνειρο!